top of page

Συχνές ερωτήσεις

 

 

01

Παπ-τεστ HPV

Γιατί είναι σημαντικό να κάνει κάθε γυναίκα Παπ-Τεστ

 

Το τεστ ΠΑΠ είναι μία εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση κυττάρων του τραχήλου της μήτρας που είναι δυσπλαστικά, δηλαδή η μορφή τους έχει αλλάξει υπό την επίδραση διάφορων παραγόντων. Πολλές φορές μέσω του τεστ ΠΑΠ αναδεικνύονται προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας και εδώ έγκειται η τεράστια σημασία του. Χρειάζεται όμως να διευκρινίσουμε ότι μία προκαρκινική κατάσταση που ανιχνεύεται μέσω του τεστ ΠΑΠ δεν οδηγεί απαραίτητα σε καρκίνο του τραχήλου.
Ένας κύριος παράγοντας που ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και μπορεί να εντοπιστεί με το τεστ ΠΑΠ είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο γνωστός HPV (Human Papilloma Virus).

02

03

Εμβόλιο HPV

Γιατί είναι σημαντικός ο εμβολιασμός εναντίον του ίου HPV

 

Ο ιός HPV που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω άμεσης επαφής με το δέρμα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα έρθουν κάποια στιγμή στη ζωή τους σε επαφή με τον ιό, παρόλο που οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα το αντιληφθούν, διότι δε συνοδεύεται συνήθως από συγκεκριμένα συμπτώματα. Είναι επομένως σημαντικό να γίνεται συστηματική χρήση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια όλων των τύπων σεξουαλικής επαφής, καθώς είναι σημαντική ασπίδα προστασίας απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και φυσικά απέναντι στον HPV. Βέβαια, χρειάζεται να διευκρινίσουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί παρά τη χρήση του προφυλακτικού, καθώς η μόλυνση μπορεί να βρίσκεται στην περιγεννητική περιοχή.

Υπάρχουν περίπου 40 τύποι του ιού που προσβάλλουν τα γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών και ορισμένοι από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες και άλλους τύπους καρκίνου και στα δύο φύλα, όπως είναι ο καρκίνος του πρωκτού, του πέους, του κόλπου και του φάρυγγα. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η αιτία να χάνεται κάθε δύο λεπτά κάπου στον κόσμο η ζωή μιας γυναίκας. Άλλοι, διαφορετικοί τύποι του ιού, μπορούν να προκαλέσουν οξυτενή κονδυλώματα στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ανδρών και γυναικών, τα οποία δεν σχετίζονται άμεσα με καρκίνο.

04

Πολύποδας Ενδομητρίου

Τι είναι;

Ο πολύποδας του ενδομητρίου είναι μία καλοήθης μάζα η οποία αναπτύσσεται στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας, το ενδομήτριο. Συνήθως συνδέεται με τη μήτρα με έναν λεπτό μίσχο, αλλά ορισμένες φορές μπορεί να έχει πλατιά βάση και πρόκειται για μία εξαιρετικά συχνή αλλοίωση (ανευρίσκεται στο 10% των γυναικών που υποβάλλονται σε υστερεκτομή), η οποία εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών. Ο μίσχος του πολύποδα μπορεί να είναι εξαιρετικά μακρύς, φτάνοντας ορισμένες φορές μέχρι και τον τράχηλο. Το μέγεθος του πολύποδα μπορεί να ποικίλει, από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Ο καλοήθης αυτός όγκος μπορεί να αντιδρά ή όχι στις ωοθηκικές ορμόνες, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον φυσιολογικό ιστό του ενδομητρίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσεται στον πυθμένα της μήτρας, χωρίς όμως να αποκλείεται η εμφάνισή του σε οποιοδήποτε σημείο της κοιλότητας του ενδομητρίου ή και στον ισθμό του τραχήλου. Συνήθως πρόκειται για μονήρη βλάβη, αλλά στο 20% των περιπτώσεων αναπτύσσονται πολλαπλοί πολύποδες.

Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι μία καλοήθης νεοπλασία του ιστού του ενδομητρίου, ωστόσο οι γυναίκες που έχουν πολύποδες έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο στο ενδομήτριο σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

05

Αυχενική Διαφάνεια

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια;

 

Η αυχενική διαφάνεια είναι η παρουσία (συγκέντρωση) υποδόριου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Η ποσότητα του υγρού που υπάρχει σε αυτό το σημείο ποικίλει μεταξύ των εμβρύων και η αυξημένη ποσότητά του σε συνδυασμό με κάποια άλλα υπερηχογραφικά ευρήματα αποτελεί σημαντικό δείκτη για αύξηση της πιθανότητας το έμβρυο να παρουσιάζει κάποια χρωμοσωματική (π.χ. σύνδρομο Down, τρισωμία 18, τρισωμία 13) ή άλλη ανωμαλία.

Η αυξημένη ποσότητα αυτού του υγρού δε σημαίνει απαραίτητα, ότι το έμβρυο δεν είναι υγιές, αποτελεί όμως σημαντική ένδειξη για περαιτέρω έλεγχο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια ομαλή και υγιής εγκυμοσύνη, με όσες δυνατότητες προσφέρουν τα σύγχρονα μέσα της Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

Επείγουσα αντισύλληψη

Τι είναι η επείγουσα αντισύλληψη;

 

Πρόκειται για το γνωστό «χάπι της επόμενης μέρας» που προλαμβάνει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ή όταν συμβεί κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης (π.χ. ρήξη του προφυλακτικού).

Το χάπι αυτό δεν προκαλεί διακοπή της κύησης αν είστε ήδη έγκυος, δεν είναι δηλαδή εκτρωτικός παράγοντας.

bottom of page